De verhalen van mijn oma

oma_herinneringen

Ik was net aan de telefoon met mijn oma. Ieder jaar tijdens dodenherdenking komen de verhalen en herinneringen naar boven van haar man Wil, mijn opa. Hij heeft de Tweede Wereldoorlog overleefd.

Mijn opa, een Zigeuner. Hij werd opgepakt en afgevoerd naar een doorstuur-kamp in Amersfoort, daarna verder naar werkkamp Buchenwald in Weimar, Duitsland. Hij heeft daar verschrikkelijke dingen gezien vertelt mijn oma. 

 

Puur door het trekken van het langste strootje kreeg hij de kans om te ontsnappen. Hij had samen met een Friese jongen waar hij goed mee kon een ontsnappingsplan bedacht. Hij verstopte zich in een mand vol met gehakte houtjes op een paard en wagen, zijn vriend hielp hem. Toen was het wachten tot de wagen vertrok… 

 

En terwijl het paard met wagen verder van het kamp af reed sprong hij er na lange tijd vanaf en liep drie lange dagen alleen, in the middle of nowhere… Wat zal hij een angst hebben gevoeld, of juist opluchting? Hij kwam aan bij een boerderij waar een “goede” Duitse boer hem onder zijn hoede had genomen. Hij mocht daar schuilen tot hij weer verder kon reizen naar Nederland, naar zijn familie.

opa_herinneringen

Mijn opa overleefde, en heeft altijd de oorlog bij zich gedragen. 

 

Elke keer wanneer oma verhalen vertelt over opa krijg ik kippenvel. Een eigenaarde man was het wel, maar ik snap ook heel goed dat een oorlog veel met je doet. En och, wat zijn de verhalen van oma intrigerend, zo persoonlijk en met zoveel emotie. Had ik mijn opa maar gekend. Ik vertel de verhalen van mijn oma over opa weer door aan mijn kinderen, zodat dit niet vergeten wordt. Want wij mogen onze vrijheid nooit voor lief nemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De kracht van muziek

De kracht van muziek Ik ben dol op muziek. Bij ons thuis hebben we bijna altijd wel muziek op staan, gewoon op de achtergrond of juist

Lees verder »

De verhalen van mijn oma

De verhalen van mijn oma Ik was net aan de telefoon met mijn oma. Ieder jaar tijdens dodenherdenking komen de verhalen en herinneringen naar boven

Lees verder »
ik_heb_je_lief_persoonlijk_videoboodschap_woorden_beelden
Video's editten
PammyGM

Herinneringen blijven

Dat het belangrijk is om herinneringen vast te leggen heb ik uit eigen hand ondervonden. Ik verloor op 12-jarige leeftijd mijn vader en eigenlijk heb

Lees verder »
Wil je ook herinneringen-mail ontvangen van mij?